De federale belastingvermindering voor zonnepanelen, superisolerende beglazing, warmtepompen en andere energiebesparende maatregelen wordt vanaf 1 januari 2012 afgeschaft. Er zal enkel nog een fiscaal voordeel zijn voor dakisolatie, maar ook die wordt teruggeschroefd.
Tot en met dit jaar (2011) kreeg je 40% van je uitgave via de belasting terugbetaald als je bijvoorbeeld onderhoud deed van je stookketel of hem verving door een zuiniger model, ook op plaatsing van isolerende beglazing, isolatie van daken, muren en vloeren kreeg je een belastingsvermindering van 40% met een maximum van 2.770 euro.
Stel dus dat je voor 10.000 euro werken liet uitvoeren door een erkend aannemer, dan kreeg je eigenlijk via je belastingsaangifte 4.000 euro terug van de belastingen, namelijk 2.770 euro in het ene jaar en nog eens 1.230 euro in het andere jaar.
Hierdoor kon je dus een inspanning leveren voor het milieu en besparen op energie terwijl de overheid mee sponserde bij wijze van spreken (je moest het natuurlijk allemaal voorschieten).
De overgedragen bedragen (dus bijvoorbeeld die 1.230 euro) zou blijven bestaan, MAAR als je bijvoorbeeld van plan was om in 2012 isolerende beglazing te laten steken door een erkend aannemer, ben je er nu aan voor de moeite want de belastingsverminderen zal wegvallen.
je enige kans is om nog dit jaar die werken te laten uitvoeren en je moet ook de factuur betaald hebben (!!) anders mag je het vergeten.
Hoorde gisteren nog mensen overwegen om snel zonnepanelen te laten plaatsen. Hiervoor kreeg je tot op heden 40% van het factuurbedrag terug met een maximum belastingsverminderen van 3.600 euro (dus meer dan andere energiebesparende uitgaven).
Het is duidelijk dat deze nieuwe besparingsmaatregelen ervoor zullen zorgen dat mensen verbouwingen en isoleren vun huis zullen uitstellen. Dit zal ongetwijfeld veel banen kosten. Vooral omdat er geen overgangsperiode is voorzien.
Het is nu zogezegd aan de gewesten om hier voorziening voor te treffen, maar deze hebben ook geen geld.
commentaren op deze nieuwsberichten tonen heel duidelijk aan wie er het hardst getroffen zal worden door deze maatregelen. Het is weeral de gewone werkmens die moet boeten, terwijl rijke kapitalen terug de dans ontspringen.
Zouden de ministers beter geen duit in het zakje doen en een vergoeding/boete betalen voor hun anderhalf jaar geknoei voordat ze tot een regering konden komen.