woensdag 25 januari 2012

Schietpartij te Oostende: onveiligheidsgevoel neemt toe!

Op dinsdag 25 januari 2012 omstreeks 17.15 vond weeral een geweldadig incident plaats in het centrum van Oostende.  Dit maal betrof het een schietincident op het Wapenplein in het centrum van Oostende. 

Twee Belgen (van buitenlandse origine) die in Oostende wonen, kwamen elkaar tegen op het Wapenplein, waarbij het tot een stevige discussie kwam.  De 21-jarige Belg van Servische origine probeerde te vluchten richting Marie Joséplein, maar werd vier maal in de rug geschoten door een 26-jarige Belgische Turk die een handvuurwapen boven haalde en diverse rubberen kogels afvuurde op het Wapenplein en in de Adolf Buylstraat.  Het slachtoffer raakte slechts lichtgewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis die hij ondertussen al mocht verlaten.
De schutter werd kort nadien opgepakt door de politie en moet verschijnen voor de onderzoeksrechter. 
Het parket vordert aanhouding op verdenking van moordpoging.  Men vermoed dat de schietpartij een vergeldingsactie is voor een eerder incident.

Dit is het zoveelste incident in Oostende.  Met wat onlangs in Luik is gebeurd moet het voor de omstaanders serieus schrikken zijn geweest.  Het had allemaal veel erger kunnen zijn en er hadden veel onschuldige slachtoffers kunnen vallen. 

De vraag is niet of er nog een volgend incident komt maar wanneer en hoe erg het dan zal zijn?


dinsdag 24 januari 2012

Nationale staking op maandag 30 januari 2012

Het is weer zover.  De zoveelste staking van de vakbonden van de NMBS.  Zowel het ACV als het ABVV en de VSOA dienen een stakingsaanvraag in om deel te nemen aan de nationale stakingsdag op 30 januari. Er zullen die dag dus geen treinen rijden.

De staking zal beginnen op zondag 29 januari om 22.00 uur en duurt tot maandagavond 22.00 uur.
De vakbond waarschuwt reizigers die op zondag 29 januari de trein nemen dat de staking vanaf 22.00 uur ingaat.

Ook de vakbonden van de logistiek en het wegvervoer zullen staken op van 30 januari.

Wat wil dit zeggen?

Transportzones zoals bijvoorbeeld aan de haven van Zeebrugge zullenorden afgesloten Hoogst waarschijnlijk zullen er in andere transportbedrijven werkonderbrekingen of stiptheidsacties plaatsvinden. Andere bedrijven beperken hun acties tot het uitdelen van pamfletten.

Waarom staken ze?
ondermeer omdat ze vinden dat veel jonge mensen getroffen zullen worden door de maatregelen rond het tijdskrediet.

De regering verhoogt ook de taksen op digitale tv, op tabak en alcohol.  Notarissen en gerechtsdeurwaarders worden duurder omdat hun diensten vanaf 1 januari 2012 ook onderworpen aan 21% btw.

De regering beperkt de fiscale aftrekposten voor je woonlening, pensioensparen en kinderopvang en voor de isolatie van je huis.

De bedrijven lijken echter de dans te ontspringen.  Oke de notionele intrest wordt wat beperkt, maar de opbrengst daarvan is een peuleschil tov wat de werkmens moet bijdragen.