woensdag 16 november 2011

besparen, ook op het milieu

Zodra je 's ochtends een eerste stap in je badkamer zet, kan je je ecologische voetafdruk beperken. Niet alleen bewijs je het milieu een dienst, op de koop toe scheelt het een flinke slok op de borrel in je portemonnee.

Badkamerkraantje dicht

Heb je er al eens bij stil gestaan hoe vaak je de waterkraan in de badkamer onnodig open laat? Afhankelijk van de kraan gaat op die manier maar liefst 7 tot 20 liter water per minuut verloren. Doe de kraan daarom dicht tijdens het inzepen, shampooën, tanden poetsen of scheren. Gebruik een beker om je tanden te spoelen en een kommetje water voor het nat scheren.

Maximaal milieubewust

Wie het milieu respecteert, vermijdt verspilling. Al te kwistig omspringen met je verzorgingsproducten is nergens voor nodig. Probeer daarentegen het maximum te halen uit een flesje shampoo, handzeep, badschuim, douchegel of conditioner. Zo'n flacon líjkt misschien leeg als er niets meer uit komt, maar als je er wat water aan toevoegt en schudt, kan je er nog even mee verder.

Stroomverbruik in de badkamer

In heel wat badkamers prijkt een elektrische tandenborstel. De lader van zo'n tandenborstel gebruikt stroom zolang hij in het stopcontact zit, óók zonder de tandenborstel of wanneer de tandenborstel al opgeladen is. Haal de stekker daarom uit het stopcontact als er niet opgeladen hoeft te worden. Verder verbruik je minder elektriciteit door je haar pas te föhnen als het bijna droog is. Dat is trouwens ook beter voor de gezondheid van je haar.

Milieuvriendelijke kraan

Als je het eerste koude water dat uit de badkamerkraan loopt opvangt in een emmer of kan, kan je het achteraf gebruiken om de planten te begieten. Nóg beter is het plaatsen van een thermostatische kraan op je bad of douche. Zo verspil je geen water terwijl je zoekt naar de juiste temperatuur.

Matig met water in de badkamer

Een stortbad verbruikt veel minder water dan een ligbad. Die regel gaat natuurlijk niet op wanneer je een half uur onder de douche staat weg te dromen. Je kunt je douchetijd beperken door het gebruik van een batterij-vrij kookwekkertje of een zandloper.

Milleubewust douchen

Dankzij een waterbesparende douchekop bespaar je tot 50% water. Zo'n spaarkop vormt water om in druppeltjes die zich met de lucht vermengen. Op die manier vermindert het waterdebiet en blijft er toch een groot contactoppervlak met de huid En tot slot : een lekkende kraan in je badkamer kan enkele duizenden liters water per jaar kosten. Laat hem daarom zo snel mogelijk repareren.

http://www.zininmeer.be/articleNL/mode-en-beauty/lichaamsverzorging/het_milieu_sparen_begint_in_de_badkamer.aspx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten